Gode råd om græsplæner
Gode råd om græsplæner
Klip rigtigt
Vejen til en tæt, smuk plæne er rigtig klipning fra sidst i april til først til i oktober. Ved årets første og sidste klipning, må du ikke klippe græsset korter en 4 cm. Midt på sommeren kan du sætte klippehøjden ned til 3 cm.
Lad afklippet ligge
Når plænen klippes jævnligt, er der ingen grund til at rive græsafklippet sammen. Det indgår i naturens kredsløb og giver næring til græsplanterne. Hvis du alligevel vælger at fjerne afklippet, skal du huske at kompensere for det i din gødningsplan.
Forny din plæne
En årlig eftersåning fornyr og forskønner din plæne og holder den konkurrencedygtig overfor ukrudt. Teknikken er enkel: først klippes plænen helt tæt og rives grundigt igennem for mos og døde græsplanter – her kan en vertikalskærer (plænelufter) gøre underværker. Herefter sås jævnt over hele plænen.
Læs mere her
Ukrudt
Nysåede græsplæner er ofte fyldt med en masse ukrudt, som i forvejen findes i jorden. I takt med klipning vil græsset efterhånden få overtaget. Ukrudtsplanter med lav udbredt vækst kan luges bort eller bekæmpes kemisk med plænerens.
Undgå vanding
Plænevanding er en uskik, der svækker græsplanterne, fordi rødderne ikke behøver at søge i dybden efter vand. Det for også jorden til at slemme til og blive hård og giver en uens og dårlig fremspiring ved nysået plæner. Selv om plænen ser brun og vissen ud i meget tørre perioder, er der masser af liv i græsplanterne. Plænen bliver hurtigt grøn igen, når der kommer en byge.
Styrk din plæne
Den rigtige plænegødning er nøje afstemt efter græssets behov og giver en smuk og slidstærk plæne. Prydplænen skal gødes tre-fire gange om året, efter devisen lidt men tit. Giv gødning om foråret, når væksten går i gang, til Skt. Hans, lige efter sommerferien i august og rund sæsonen af med et lille drys sidst i september. Hvis du bruger langtidsvirkende gødning og lader græsafklippet ligge efter klipning, skal du kun gøde to-tre gange om året. Dosering fremgår af emballagen.
Fjern visne blade
Hvis plænen dækkes af visne blade om efteråret, er det en god ide af rive dem sammen. Der opstår let skader på plænen, når bladene nedbrydes og undervejs lukker af for lys og luft til plænen.
Hvornår skal plænen klippes første gang?
I løbet af marts/april begynder græsset at gro, og så begynder klippearbejdet også. Indstil slåmaskinens skær til mindst 4 cm ved de første klipninger og sænk den til 3 cm i takt med at det bliver lunere.
Ny anlagte græsplæner.
Lad græsset blive 10-12 cm inden første klipning, klip 1/3 del af de 2-3 gange og sænk klippehøjden til 5-6 cm. Hvis ukrudt gror over græsset så slå plænen således at græsset igen for lys og luft.
Hvor ofte skal plænen klippes?
Plænen skal klippes efter behov, dvs. når græsset er 5-6 cm højt. Husk at græsset aldrig må klippes under 3 cm, da det ellers skal bruge for meget energi på nye bladskud. Det svækker rodnettet, giver bare pletter i plænen og inviterer ukrudtet til at slå sig ned.
HUSK SKÆRET ALTID SKAL VÆRE SKARPT
Et sløvt skær giver flosset græsstrå og det giver et visent udtryk.
Hvornår skal græsplænen gødes første gang?
En græsplæne, der mangler næring, bliver aldrig tæt og slidstærk. Derfor skal græsplænen gødes hvert år. Især hvis du fjerner græsafklip efter klipning, er det nødvendigt at gøde. Græsplanterne har især brug for næring, når de begynder at vokse. Derfor bør du gøde plænen i løbet af april, inden Skt. Hans og en sidste gang i august/september.
Der er små bunker af jord i tynde pølser på plænen. Hvad er det, og hvad gør jeg ved det?
Det, du har set, er efterladenskaber efter regnorme. Det er altså ikke tale om noget skadeligt. Du kan jævne de små bunker ud med en rive eller kost og lade dem indgå i plænens naturlige kredsløb.
Hvordan kommer jeg af med ukrudtet i min plæne?
Ukrudt i plænen, som f.eks. mælkebøtter og tusindfryd, kan luges bort eller bekæmpes kemisk, f.eks. med plænerens. En enkel måde at forebygge mod ukrudt samt bekæmpe eksisterende ukrudt er at sørge for, at græsset aldrig klippes for kort, dvs. under 3 cm. På denne måde styrkes græssets rodnet, og græsset vil få overtaget og hindre ukrudt i at slå sig ned i plænen.
Få et uforpligtende tilbud
Udfyld formularen for at sende os en e-mail med dine spørgsmål, forespørgsler eller kommentarer.
"*" indikerer påkrævede felter